IDDEEA

Портал отворених података (ODP-Open Data Portal)

Агенција за идентификационa документa, евиденцију и размјену података Босне и Херцеговине је са поносом објавила пуштање новог портала отворених података, који ће пружити корисницима широм Босне и Херцеговине а и свијета приступ великом броју релевантних информација. Овај портал представља јединствен извор података који су доступни свима, без икаквих ограничења или плаћања.

Портал отворених података је дизајниран с циљем да олакша приступ и употребу различитих врста података. Корисници ће моћи претраживати базу података која обухвата широк спектар услуга, укључујући: информације и податке који се воде у евиденцијама о о јединственом матичном броју, пребивалишту и боравишту држављана Босне и Херцеговине, личним картама, путним исправама, регистрованим моторним возилима и документима за регистрацију, возачким дозволама, регистру новчаних казни и прекршајној евиденцији, израђеним картицама за дигиталне тахографе и бродарске и поморске исказнице.

Циљ успоставе портала ОDP IDDEEA БиХ је провођење основних принципа Закона о слободном приступу информацијама на нивоу институција Босне и Херцеговине са тежњом да се успостави проактивна објава информација кроз континуирану самоиницијативну објаву одређених врста информација на интернетским страницама Агенције у отвореном облику, који подразумијева облик датотека који је независан од кориштене платформе и без ограничења за поновљену употребу. Наш портал проводи и одредбе Директиве (ЕU) 2019/2024 Европског парламента и Вијећа од 20. јуна 2019. године о отвореним подацима и поновној употреби докумената јавног сектора.

Ови подаци ће бити доступни у различитим форматима, што ће омогућити њихову даљу анализу и употребу у истраживањима, пројектима или доношењу информисаних одлука.

Портал отворених података промовише транспарентност и одговорност у управљању јавним ресурсима. Кроз овај портал, грађани ће имати могућност да прате и анализирају различите аспекте друштва и јавних политика. Такођер, портал ће омогућити невладиним организацијама, истраживачима и новинарима да приступе релевантним информацијама које ће им помоћи у њиховом раду.

Агенција за идентификационa документa, евиденцију и размјену података Босне и Херцеговине је уложила велике напоре у организацији података како би осигурала њихову тачност и поузданост. Сви подаци на порталу отворених података су пажљиво провјерени и ажурирани како би корисницима пружили најновије информације. Такођер, Агенција за идентификационa документa, евиденцију и размјену података Босне и Херцеговине ће наставити да сарађује са релевантним институцијама и организацијама како би осигурала квалитет и обавијести података на порталу.

Отворени подаци су кључни за развој иновација, истраживања и ефикасног управљања. Агенција за идентификационе документе, евиденцију и размјену података Босне и Херцеговине има за циљ да пружи значајан допринос у унапређењу транспарентности и демократизацији информација у Босни и Херцеговини. Позивамо све заинтересоване да посјете портал отворених података и искористе његов потенцијал за стицање нових сазнања.

https://odp.iddeea.gov.ba/language-select