IDDEEA

Поморске и бродарске књижице

Бродарска књижица је лични идентификациони документ, има значај јавне исправе којом се доказује идентитет, својство у којем је њен ималац укрцан као члан посаде брода унутрашње пловидбе (пловни објект оспособљен и регистриран за пловидбу на ријекама, каналима, језерима), трајање бродарске службе, здравствена способност и стручна оспособљеност за обављање одређених послова на броду унутрашње пловидбе.

Поморска књижица је лични идентификациони документ, има значај јавне исправе којом се доказује идентитет, својство у којем је њен ималац укрцан као члан посаде поморског брода (пловни објект оспособљен и регистриран за пловидбу на мору), трајање поморске службе, здравствена способност и стручна оспособљеност за обављање одређених послова на поморском броду.

Агенција за идентификационе документе, евиденцију и размјену података Босне и Херцеговине (ИДДЕЕА БиХ) игра кључну улогу у издавању и одржавању ових важних докумената, осигуравајући интегритет и поузданост поморских операција и посада.

  1. Одлука о надлежности за персонализацију, техничку обраду, превоз, успоставу и вођење електронске евиденције о бродарским и поморским књижицама (“Службени гласник БиХ”, број 50/15)
  2. Правилник о бродарским и поморским књижицама (“Службени гласник БиХ”, број 29/19, 72/19, 55/20)