IDDEEA

Руководство

Алмир Бадњевић

Алмир Бадњевић је рођен 1986. године у Босанској Крупи у Босни и Херцеговини. Титулу доктора наука стекао је 2015. године на Факултету електротехнике и рачунарства Свеучилишта у Загребу. Од 2008. године обавља послове из двије области, пословне и академске.

Један је од оснивача идеје о укључивању медицинских уређаја са мјерном функцијом у законски метролошки оквир и успостављању праћења мјерења у медицинским мјерењима на глобалном нивоу. По тој идеји је 2014. године основао једну од најопремљенијих лабораторија за испитивање и верификацију медицинских средстава у Европи, лабораторију Верлаб. Основни задатак Верлаба је да врши годишњу провјеру сигурности и перформанси медицинских средстава у свим здравственим установама Босне и Херцеговине у складу са Стандардом ИСО 17020. На основу искуства стеченог у овој области, као један од уредника написао је књигу „Контрола медицинских уређаја ради законских обавеза“ коју је објавила издавачка кућа Springer Nature 2017. године, док је друго издање објављено 2023. године.

Компанија Верлаб је 2022. године основала први Научно-истраживачки институт у Босни и Херцеговини назван Верлаб институт за биомедицински инжењеринг, медицинске уређаје и вјештачку интелигенцију. За мање од годину дана, Институт је успоставио сарадњу са институцијама као што су CERN, Fraunhofer, Helmholtz и учествовао у неколико међународних пројеката у области рачунарства високих преформанси, великих података (big data) вјештачке интелигенције и медицинских уређаја. Институт Верлаб је кандидат да постане глобални центар за сарадњу са СЗО-ом.

У својој академској каријери, од 2015. године ради као шеф Катедре за генетику и биоинжењерство на Факултету за инжињеринг, приородне и медицинске науке Међународног Бурч универзитета. Покретач је првог мастер и докторског програма биоинжењерства и електротехнике у Босни и Херцеговини. На Међународном Бурч универзитету данас је у звању редовног професора у области биоинжењерства, док је на Универзитету у Сарајеву у звању ванредног професора у области здравствене информатике. Од 2015. године ради и као експерт за праксу на Универзитету у Ворвику (УК). Аутор је или коаутор преко 200 поглавља у књигама, књига, чланака у часописима и чланака са међународних конференција. Уврштен је у 2% најцитиранијих свјетских научника на листи Станфорд универзитета.

Изабран је 2022. године за редовног члана Међународне академије науке и умјетности Босне и Херцеговине и редовног члана Европске академије наука и умјетности, док је 2023. постао члан Свјетске академије умјетности и науке. Године 2022. именован је за главног уредника часописа за технологију и здравствену његу који издаје ИОС штампа и помоћног уредника часописа Спрингер, Здравство и технологија, као и електронског часописа Спрингер, Природно биомедицинско инжењерство.

Поред академског и пословног сектора, професионално искуство је стицао кроз невладине организације. Године 2014, као један од оснивача покренуо је Друштво за медицински и биолошки инжењеринг у БиХ које је државни представник у Међународној федерацији за медицинско и биолошко инжењерство (IFMBE) и Европској алијанси за медицинско и биолошко инжењерство и науку (EAMBES), а као један од оснивача изабран је за предсједника.

Ово Друштво је 2021. године основало ЛабХаб који је постао ЕУ ДИХ (Европски дигитални иновациони хаб). Од 2015. године ово Друштво по први пут у историји државе започиње организовање Међународне конференције о медицинском и биолошком инжењерству (CMBEBIH), која окупља приближно 700 учесника из 40 земаља сваке двије године. Од 2016. године, именован је за члана Управног одбора Техничког комитета за кардиопулмоналне системе Института инжењера електротехнике и електронике (ИЕЕЕ), док је од 2020. године именован за члана Управног одбора за ИЕЕЕ стандарде.

Именован је за члана међународног одбора Одјељења за клиничко инжењерство Међународне федерације медицинског и биолошког инжењерства (ИФМБЕ) за период 2018-2024. те као савјетник за Регулаторна питања и благајника Европске алијансе за медицинско и биолошко инжењерство и науку (ЕАМБЕС) у периоду од 2018-2024.Радио је као координатор за ИЕЕЕ стандарде за Регион 8 (Европа, Блиски исток, Африка) у периоду од 2019. до 2020. године. Поред тога, именован је за члана Надзорног одбора Привредне банке Сарајево д.д. Сарајево у мандату 2019 – 2027. Од 2021. године именован је за уваженог предавача ИЕЕЕ ЕМБС. Носилац је статус вишег члана у ИЕЕЕ организацији.

Његова биографија је 2016. године призната и уврштена у америчку публикацију „Ко је ко у свијету“ (Marquis Who’s Who in the World). Године 2018. године његовом тиму је додијељена ИФМБЕ награда за најбољи рад у области клиничког инжењерства, док је 2021. Верлаб добитник тимске награде ИФМБЕ на глобалном нивоу у области клиничког инжењерства. СНЛ магазин га је 2018. године прогласио за личност године у Босни и Херцеговини, 2020. часопис Ladies In magazine га је прогласио за ИН мушкарца 2020, док га је национална Фејс ТВ прогласила за ЦД личност 2020. године.

Савјет министара Босне и Херцеговине именовао га је 2023. године за директора Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података Босне и Херцеговине на мандатни период 2023-2028.

Ожењен је и отац двоје дјеце.

Петар Билчар

Рођен 03.02.1976. године у Босни и Херцеговини. Средњу школу завршио у Средњошколском центру „Душан Јојић Јоја“ у Босанском Грахову, а Економски факултет, смјер дипломирани економиста / мастер економије на Универзитету у Београду.

Послије завршетка факултета почео је да ради у Тропиц Траде Интернатионал Доо на позицији комерцијалног директора. Од 2002 до 2006 године обављао је послове републичког тржишног инспектора (Министарство трговине и туризма Републике Српске), те тржишног инспектора Града Бањалуке. У периоду 2008-2012. године је био члан Надзорног одбора у Олимпијском центру Јахорина, а од 2016. године предсједник Надзорног одбора у Олимпијском центру Јахорина.

Од 2016 године до 2020 године вршио је дужности начелника Одјељења за комуналне послова Града Бања Луке, након чега је до именовања за замјеника директора Агенције за идентификационе документе, евиденцију и размјену података Босне и Херцеговине, 2023. године обављао послове тржишног инспектора града Бањалуке. Говори енглески језик, а у слободно вријеме се бави скијањем и бициклизмом.

ПОРУКА ДИРЕКТОРА

Поштовани корисници,

Добродошли на виртуална врата Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података Босне и Херцеговине – од пиксела до напретка: Дигитална одисеја БиХ.

У својству директора Агенције, са задовољством вас поздрављам. Наша институција је не само чувар ваших идентификационих података, већ и архитекта модерног и сигурног екосистема административних процеса. Поносно улажемо напоре како бисмо пружили изванредне услуге и обогатили ваше искуство. Наша порука, “Од пиксела до напретка: Дигитална одисеја Босне и Херцеговине“, одражава нашу преданост технолошком усавршавању и напретку наше земље. У срцу сваког пиксела података крије се потенцијал за напредак, а ми смо ту да тај потенцијал претворимо у стварност.

Од имиграције до дигитализације, воде нас темељни принципи. Наша улога је вишеструка: од стратегије развоја у складу с међународним стандардима, преко техничког дизајна евиденција, па до техничког одржавања података који су јавно добро. Узимајући у обзир све сегменте идентификационих докумената – од личних карата до возачких дозвола и пасоша – свака етапа је пажљиво планирана и спроведена. “Идентитет је оно што нас чини јединственим, а сигурност је темељ наше слободе.” Ова мисао стоји у срцу нашег рада. Наша посвећеност заштити ваших идентификационих података је дубоко усађена у све што радимо. У свијету гдје технологија убрзано напредује, ми смо ваш поуздани чувар.

Данас се суочавамо с приликама и изазовима дигиталне ере. Као Агенција, не само да прилагођавамо начин на који обављамо административне процесе, већ и стварамо мост између вас и модерних, кориснички оријентисаних е-сервиса. Наш циљ је да вам олакшамо свакодневни живот, чинећи га практичнијим и ефикаснијим. У срцу свега што радимо је ваша приватност. Као што каже Абрахам Линцолн: “Ваша слобода завршава гдје почиње слобода других.” С обећањем да ћемо ваше личне податке чувати као најдрагоцјеније благо, осигуравамо да се осјећате сигурно док користите наше услуге. Кроз сарадњу с међународним партнерима и примјену најбољих пракси, стварамо мост према свијету гдје подаци путују брже, а администрација постаје једноставнија. Ми смо стуб између ваших потреба и дигиталне будућности.

У име Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података, желим вам добродошлицу. Ваша подршка и повјерење су покретачи наше преданости. Заједно градимо пут ка паметнијој, сигурнијој будућности.

С поштовањем,
Акад.проф.др.Алмир Бадњевић