IDDEEA

Мисија, визија и стратешки циљеви

МИСИЈА

Мисија Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података Босне и Херцеговине је да, кроз дигиталну изврсност и усклађивање са глобалним и европским стандардима, обезбиједи сигурну и поуздану израду идентификационих докумената и вођење евиденција, те ефикасну размјену података, радећи у партнерству с релевантним актерима, како би се постигло одрживо, ефикасно, ‘зелено’, и инклузивно дигитално друштво у Босни и Херцеговини, служећи потребама свих грађана и институција.

Посвећени смо унапређењу приступачности и практичности за грађане пружањем одређених корисничких услуга и поједностављених процедура за приступање релевантним регистрима и подацима. Једна од таквих услуга је и дигитални идентитет којом смо грађанима омогућили да на брз и једноставан начин имају увид у личне евиденције, различите е-сервисе као и могућност дигиталног потписа.

ВИЗИЈА

Наша визија је да постанемо водећа институција у региону која поставља стандарде када је у питању  персонализација  идентификационих докумената, вођење евиденција и размјена података. У складу са нашим надлежностима настојимо бити предводници процеса унапријеђења цјелокупног система како бисмо олакшали свакодневни живот грађана. Поред тога, циљ нам је да имплементирамо дигитална рјешења којим ћемо допринијети реализацији УН-ових Одрживих развојних циљева (SDG) као што су SDG 5 (без сиромаштва), SDG 9 (Индустрија, иновације и инфраструктура), SDG 10 (Смањење неједнакости), SDG 16 (Мир, правда и снажне институције), као и испуњењу неких од ЕУ приоритета постављених пред Босну и Херцеговину као што су избори у складу с европским стандардима, координацију питања ЕУ и унапређења институционалног оквира.

СТРАТЕШКИ ЦИЉЕВИ

Наши циљеви су да непрекидно на професионалан и транспарентан начин унапрјеђујемо организацију Агенције и све њене пословне процесе чиме трајно осигуравамо висококвалитетну израду идентификационих докумената, ефикасно вођење евиденција података и сигурне размјене података.

Европска комисија  је у трећем мјесецу 2021. године донијела „Дигитални компас 2030. : Европски приступ за дигиталну деценију“ , у којем су представљени визија, циљеви и приступи за успјешну дигиталну трансформацију Европске уније до 2030. године. Такође, Европска комисија је представила и Приједлог одлуке Европског парламента и Вијећа о успостави програма политике до 2030. „Пут у дигиталну деценију“. Из наведеног Приједлога произилази обавеза доношења националних стратешких планова за дигиталну деценију које морају бити у складу с општим и дигиталним циљевима утврђеним у Приједлогу. У складу с европским вриједностима ЕУ жели постати дигитално суверена у отвореном и међуповезаном свијету који обухвата оснажене грађане и иновативна подузећа у укључивом, просперитетном и одрживом дигиталном друштву у којем је грађанин на првом мјесту.

Агенцији је циљ да буде предводник ових процеса у Босни и Херцеговини. У складу са  Повељом ЕУ о основним правима сваки грађанин има право на добру јавну управу, што надаље подразумијева елементе владавине права, заштите права грађана, доступност и одговор на потребе корисника, једнакост поступања, транспарентност, одговорност и учествовање грађана. У складу са својим законским надлежностима и областима рада Агенцији је императив постати синоним за повјерење, сигурност, иновацију и стручност у области идентификационих технологија, евиденције и размјене података. Агенција развија стратегију којој је циљ унаприједити цјелокупно пословање чиме ће се дати потицај и стварни замах развоју јавне управе, утемељене на законским принципима и на начелима доброг управљања, препознатим и прихваћеним међу државама чланицама Европске уније.