IDDEEA

Основни подаци о Агенцији

Агенција за идентификациона документа, евиденцију и размјену података Босне и Херцеговине је управна организација у саставу Министарства цивилних послова Босне и Херцеговине задужена за област идентификационих докумената, похрањивање, персонализацију и транспорт докумената, те вођење централних регистара и размјену података између надлежних органа у БиХ. Успостављена је усвајањем Закона о Агенцији за идентификациона документа, евиденцију и размјену података Босне и Херцеговине 2008. године. Од оснивања, IDDEEA је забиљежила значајне напретке, најприје кроз иницијацију издавања електронске личне карте од 2013. године и персонализацију (штампање) биометријских пасоша треће генерације 2014. године, при томе придржавајући се својих основних вриједности интегритета, транспарентности и ефикасности. Данас се Агенција усредсређује на дигиталну трансформацију и постизање УН-ових циљева одрживог развоја (UN SDG) у контексту приступања Босне и Херцеговине Европској унији, настојећи да додатно унаприједи своје операције и услуге у складу са законом и надлежностима као и међународним стандардима и потребама грађана. С тим у вези, Агенција је имплементирала апликацију еИдентитет која грађанима Босне и Херцеговине омогућава увид у личне евиденције и различите е-сервисе као и дигитални потпис.

Примарни циљ Агенције је обезбиједити неометано и безбједно издавање идентификационих докумената и одржавање регистара виталних података, из централне евиденције, који су фундаментални за административни и правни оквир институција на свим нивоима у Босни и Херцеговини. Поред тога, Агенција тежи промовисању интероперабилности и интеграцији међу различитим државним институцијама, подстичући сарадњу и побољшавајући ефикасност административних процеса.

IDDEEA препознаје дигиталну револуцију као средство за поједностављење процеса, побољшање приступачности и поузданости услуга. У том смислу IDDEEA је фокусирана на прилагођавање дигиталној трансформацији, и на осигуравање заштите података и приватности у складу с законским надлежностима, као и прописима БиХ и ЕУ, те рјешавање растућих очекивања грађана за пружањем ефикасне услуге прилагођене корисницима. Надаље, усклађивање са стандардима ЕУ отвара путеве за међународну сарадњу и помаже у ширим тежњама државе ка интеграцији у ЕУ.

Како Босна и Херцеговина напредује ка приступању Европској унији, Агенција за идентификациона документа, евиденцију и размјену података игра кључну улогу у осигуравању усклађености и с циљевима одрживог развоја (UN SDG) и са специфичним приоритетима које је ЕУ поставила за интеграцију Босне и Херцеговине. Неки од тих приоритета су избори у складу са европским стандардима, координација питања ЕУ те унапређење институционалног оквира. Истовремено, IDDEEA се фокусира на SDG, посебно на оне који се односе на иновације, инфраструктуру и смањење неједнакости (SDG 9, 10 и 17), како би потакнула одрживо и инклузивно дигитално друштво у Босни и Херцеговини. Ови заједнички напори не само да повећавају оперативну ефикасност Агенције и квалитет услуга, већ су и кључни у усклађивању институционалних оквира Босне и Херцеговине са строгим захтјевима и вриједностима Европске уније.