IDDEEA

ОДП
Портал Отворених Података

Транспарентност, приступност и грађанска информираност у складу с ЕУ регулативама

Добродошли на портал отворених података Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података Босне и Херцеговине! Наша преданост транспарентности и приступности подацима одражава се кроз ову платформу која пружа грађанима богат извор информација о нашем раду, идентификационим документима, статистикама и многим другим аспектима нашег дјеловања.

У складу с ЕУ Регулативама: Портал отворених података усклађен је с најновијим ЕУ регулативама које промичу транспарентност, приступност подацима и отворену комуникацију између институција и грађана. Настојимо бити у кораку с европским стандардима, осигуравајући да наша пракса одговара највишим еуропским нормама транспарентности и доступности информација.

Зашто је ово важно за грађане:

  1. Транспарентност институција:
    • Портал омогућава грађанима увид у рад Агенције, доприносећи транспарентности у поступцима, одлукама и кориштењу података. Јавност има прилику пратити наше активности и разумјети како се идентификациони документи обрађују.
  2. Боље разумијевање рада Агенције:
    • Грађани имају приступ обимним подацима о раду Агенције, укључујући статистике, извјештаје и анализе. То им омогућава боље разумијевање наших улога, одговорности и доприноса друштву.
  3. Право на информације:
    • Отворени подаци на порталу придржавају се права грађана на информације, омогућавајући им приступ релевантним информацијама о својим идентификационим документима, правима и поступцима Агенције.
  4. Поспјешивање грађанске партиципације:
    • Портал потиче грађанску партиципацију пружањем средстава за праћење и анализу података. Грађани могу активно судјеловати у постављању питања, давању повратних информација и обликовању питања везаних уз идентификационе документе.
  5. Јачање повјерења јавности:
    • Отворени подаци јачају повјерење јавности у рад Агенције. Транспарентност и отвореност о подацима осигуравају да грађани имају увид у наше поступке и праксе, чиме се изграђује повјерење у институције.
  6. Подаци као извор знања:
    • Портал пружа ресурсе за истраживање и визуализацију података. Грађани, истраживачи и новинари могу користити ове податке за стварање информираних анализа и извјештаја.

Наша обећања: Наша политика отворених података одражава нашу преданост пружању транспарентних информација грађанима. Обећавамо редовно ажурирање података, одговарање на упите јавности и придржавање највиших стандарда приватности података. Ваша информираност кључна је за изградњу отвореног друштва, а Портал Отворених Података је наш допринос том циљу. Уколико имате додатна питања или повратне информације, слободно нас контактирајте путем доступних канала на wеб страници.