IDDEEA

Одржан састанак између IDDEEA и UNDP-а: Пројекат еDataExchange за олакшану размјену података

Састанак између Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података Босне и Херцеговине (IDDEEA) и United Nations Development Programme (UNDP) означио је важан  корак ка побољшању електронске размјене података у нашој земљи. Агенција овим активностима придоноси циљу 6 ЕУ Дигиталне стратегије који се односи на размјену података и интероперабилност.

На челу са директором проф.др Алмиром Бадњевићем, IDDEEA је представила пројект под називом eDataExchange, чији је циљ олакшати електронску размјену података грађанима и правним особама путем wеб странице Агенције. Овај пројект, осмишљен с намјером подршке кориштења електронског потписа и поједностављења размјене података за јавност и пословну заједницу, представља корак напријед ка обнови јавне управе а истовремено ће допринијети остваривању неких од циљева одрживог развоја Уједињених народа (UNSDG), конкретно  циља 9 (Индустрија, иновације и инфраструктура)  тако што ће унаприједити инфраструктуру за информационе технологије и омогућити иновације у дигиталном простору. Такође, подржава и циљ 16 ( Мир, правда и снажне институције) јачањем институција кроз транспарентну размјену података и подршку грађанима и правним особама у остваривању својих права.

Током састанка, UNDP-ова представница Нарин Сахакијан, вршилац дужности резидентне представнице UNDP-а у Босни и Херцеговини, истакла је важност ове иницијативе те подршку коју UNDP пружа дигиталној трансформацији јавне управе у нашој земљи. Наглашено је да би ова врста сарадње представљала значајан изазов, али и прилику за UNDP да пружи помоћ колико је то у њиховој моћи.

Пројект eDataExchange не само да ће омогућити темељну функционалност размјене података за континуирани приступ, већ ће такође подржати размјену података у складу са Законом о слободи приступа информацијама. Услуге овог пројекта биће јавно доступне на wеб страницама Агенције, чиме ће се додатно унаприједити транспарентност и ефикасност јавне управе а све то може помоћи БиХ у испуњавању одређених ЕУ приоритета за Босну и Херцеговину који се односи на унапређење инстуционалног оквира.

IDDEEA и UNDP позивају све релевантне актере, како из јавног, тако и из приватног сектора, да подрже овај пројект те допринесу даљем јачању електронске размјене података у Босни и Херцеговини.