IDDEEA

МоСтарт 2024 – Директор IDDEEA-е говорник на међународној конференцији о дигиталној трансформацији у образовању и примјенама умјетне интелигенције

Директор Агенције за идентификационa документa, евиденцију и размјену података Босне и Херцеговине, проф.др  Алмир Бадњевић имао је част учествовати на међународној конференцији о дигиталној трансформацији у образовању и примјенама умјетне интелигенције – МоСтарт 2024. Циљ овог знанственог скупа је окупити IT стручњаке, научнике и наставнике из цијелог свијета који се баве умјетном интелигенцијом и њеном примјеном у свим подручјима људског живота.

У оквиру панел дискусије под називом „Електронска регистрација пословних субјеката“ , директор је посебно нагласио улогу Агенције за идентификациона документе, евиденцију и размјену података Босне и Херцеговине као лидера у дигиталној трансформацији јавног сектора у БиХ која активно доприноси остваривању ЕУ приоритета кроз своје иновативне приступе дигитализацији јавног сектора и подршку пословном сектору у БиХ. Фокус је био на значају дигиталног потписа и како је олакшао имплементацију електронске регистрације, што је битно за модернизацију и ефикасност пословног сектора. Поред тога, значајно је напоменути да све ове активности које Агенција спроводи значајно доприносе имплементацији неких од циљева ЕУ Дигиталне стратегије,  конкретно циља 2 који се односи на умјетну интелигенцију и циља 4 везано за развој дигиталних вјештина међу грађанима.

Агенција за идентификациона документа, евиденцију и размјену података Босне и Херцеговине у овом контексту је примјер како дигитализацијом услуга јавне институције имају важну улогу у вођењу друштва ка дигиталној трансформацији чиме се подстиче партнерство између јавног и приватног сектора подржавајући на тај начин и остваривање циља 17 УН-ових одрживих развојних циљева.