IDDEEA

Ефикасна сарадња за дигиталну трансформацију: Агенција за идентификационa документa и Централна банка БиХ унапређују пословне процесе

Директор Агенције за идентификационa документa, евиденцију и размјену података Босне и Херцеговине, проф. др. Алмир Бадњевић  угостио је делегацију Централне банке Босне и Херцеговине на челу са гувернерком, др. Јасмином Селимовић. Поред гувернерке, састанку су присуствовали вицегувернер Централне банке, господин Марко Видаковић и директор Главне банке Републике Српске, господин Зоран Бабић.

На састанку је разговарано о дигиталној трансформацији, односно  имплементацији IDDEEA DMS система у пословне процесе Централне банке Босне и Херцеговине. Директор Бадњевић појаснио је да Агенција има одлично развијен систем који укључује и дигатални потпис који у великој мјери може повећати ефикасност пословања Централне банке уз неопходну сигурност коју Банка захтјева. Имплементација напредних дигиталних система попут DMS система може допринијети унапређењу инфраструктуре и технолошких иновација у јавном сектору, као и остваривању 9. циља одрживог развоја Уједињених народа.

Гувернерка Селимовић је похвалила досададашњи рад Агенције посебно у погледу дигитализације и изјавила да је Банка расположена да прихвати све што би могло поједноставити процесе уз поштовање сигурносних аспеката које Банка има дефинисано у својим процедурама. Ова сарадња представља подршку дигиталној трансформацији у јавним институцијама Босне и Херцеговине што представља и један од приоритете EU-а у погледу развоја дигиталних вјештина.